Блог
+38(068)6837265

Як організувати перевірку на поліграфі. Що необхідно знати замовнику

Питанням «як організувати перевірку на поліграфі?» людина задається відразу після прийняття для себе рішення розглянути таку можливість. Відповідь на нього містить багато деталей та нюансів, дотримання яких безпосередньо замовником такого дослідження, може дуже вплинути на кінцевий результат.

Найбільше рекомендацій належить до організації перевірки на поліграфі у рамках службових/приватних розслідувань за фактами крадіжок, розкрадань, зникнення коштів, коштовностей, майна, ТМЦ тощо.

Виявивши зникнення, не поспішайте розповідати всім довкола про те, ЩО зникло, ЗВІДКИ та КОЛИ, сподіваючись «може знайдеться». Коло осіб, обізнаних, має бути попереджене про не розголошення подробиць. Насамперед, опитайте тих, хто міг мати до цього відношення, не розкриваючи деталей того, що сталося.

Якщо проведене опитування не наблизило Вас до розгадки, варто подумати про залучення кваліфікованого фахівця. З рекомендаціями, як вибрати поліграфолога, можна ознайомитись за посиланням.

Ось кілька простих рекомендацій, як організувати перевірку на поліграфі:

  • не піддавайтеся паніці та емоціям;
  • не розповідайте нікому про деталі того, що сталося;
  • максимально точно ознайомте поліграфолога з обставинами події. Не доручайте це людині, яка сама знає про те, що сталося лише з чиїхось слів;
  • складаючи коло потенційних підозрюваних, не намагайтеся оцінити лише на рівні власних відчуттів, хто з них може бути винен чи не винен - практика показує, що початкові підозри замовника підтверджуються лише у 7-10% випадків;
  • погодьте зі спеціалістом графік тестувань;
  • якщо перевірка триватиме більше одного дня, Ви маєте право вимагати проміжний, хоча б усний звіт за результатами перших тестів;
  • допускається ймовірність, що для окремих тестованих буде потрібно повторне тестування;
  • до початку роботи поліграфолога, прийміть для себе як факт, що підсумковий результат, з високою ймовірністю, відрізнятиметься від Ваших гіпотез.

Всі інші особливості, з якими доведеться зіткнутися замовнику, будуть обговорюватися безпосередньо фахівцем-поліграфологом.

Щодо організації перевірки на поліграфі з інших тем:

  • недовіра між подружжям чи партнерами;
  • кадрові тестування;
  • захист власної честі та гідності;
  • то тут якісь специфічні рекомендації відсутні. Головне – добровільна згода на тестування.

    На етапі попереднього обговорення з поліграфологом фабули ситуації, обговоріть дату і час дослідження. Тестований не повинен бути обмежений жорсткими часовими рамками та має мати достатню кількість вільного часу.

    Важливо: тестування, проведені у першій половині дня, значно підвищують точність підсумкового результату.

    І найголовніше – якщо Ви вирішили вдатися до допомоги детектора брехні, знявши з себе, тим самим тягар самостійних розглядів та звинувачень, не потрібно бути на 100% впевненим у тому, що висновок фахівця обов'язково підтвердить Ваші припущення. Результат може виявитися іншим!

    У цьому контексті хочеться навести слова відомого філософа Жана Жака Руссо: «Моя справа сказати правду, а не змушувати вірити в неї».

    Щоб організувати перевірку на поліграфі в Одесі або отримати консультацію , звертайтеся за телефоном, вказаним на сайті.