Блог
+38(068)6837265

Перевірка персоналу на поліграфі

Скринінгові (від англ. «screen» – просівати) перевірки персоналу на поліграфі – є одним з активно застосовуваних видів тестувань, спрямованих на оптимізацію кадрового відбору, оцінку працюючого персоналу та виявлення не лояльних співробітників.

У всьому світі, із загальної кількості поліграфних досліджень, скринінгу належить 70%. Це найбільша сфера використання поліграфа, не тільки у державних організаціях, але й в приватних фірмах. Тож, у яких випадках вдаються до перевірки персоналу на поліграфі, та які основні завдання це дозволяє вирішити?

1. Перевірка кандидатів на роботу. Не будемо тут докладно зупинятися т.я. цей вид перевірок висвітлено в іншій статті нашого блогу, з якою Ви можете ознайомитися за цим посиланням.

2. Періодичні або планові перевірки – стосовно працюючих співробітників, спрямований на оцінку їх лояльності, дотримання внутрішніх правил та вимог компанії, виявлення можливого залучення до протиправної чи іншої діяльності на шкоду інтересам компанії. На жаль, зараз цьому способу контролю приділяється не заслужено мало уваги. Але це буває єдиною можливістю своєчасного виявлення та припинення намагань завдати шкоди підприємству на тому етапі, коли негативні наслідки ще можуть бути не виявлені - будь то розкрадання, шахрайство, передача конфіденційної інформації, а також вербування чи шантаж персоналу.

3. Перевірка персоналу перед призначенням на посаду або звільненням. В цьому випадку вирішуються, по суті, ті ж завдання, що й при планових дослідженнях, але, додатково, роботодавець отримує можливість переконатися в чесності співробітника, якого підвищують на посаді або в тому, що звільнення працівника не є наслідком завдання ним шкоди компанії.

При цьому, потрібно виділити іншу важливу складову, яка стоїть за перевірками персоналу на поліграфі. Це профілактика правопорушень усередині компанії. Адже невід'ємною складовою психологічного аспекту скоєння злочинів у мисленні будь-якої людини є бажання уникнути покарання. Отже, чим менше контроль, тим ширше поле для можливих зловживань. І навпаки.

Наявність на підприємстві заходів кадрового контролю дає зрозуміти його співробітникам ще на етапі працевлаштування, що роботодавець контролює ситуацією і будь-яке правопорушення буде виявлено, а винного - викрито. Це і є тим стримуючим фактором під час зважування всіх «за» та «проти» між бажанням "легкої" наживи та неминучістю розплати в психології людини.

Власні практичні напрацювання нашого Агентства в цьому напрямі свідчать про те, що там, де не економлять на проведенні планових тестувань, значно менше витрачають на проведення службових розслідувань й відновлення від завданих збитків.

По суті, рівень службових злочинів — це індикатор внутрішньої політики підприємства, де перетинаються багато різних показників, починаючи від умов роботи та соціальної захищеності, закінчуючи якістю організації контролю працівників.

Насамкінець хочеться навести слова агента ФБР Роберта Хансена, заарештованого в 2001 році за шпигунську діяльність на користь Росії. За 25 років служби йому жодного разу не довелося проходити процедуру тестування на поліграфі. І, як сам зізнався Хансен у ході слідства, якби його до цього зобов'язали, він двічі подумав би, перш ніж зайнятися шпигунством.

Агентство кадрової безпеки та детекції брехні має великий досвід та вагомі власні напрацювання у проведенні всіх видів перевірок персоналу на поліграфі в Одесі!