Блог
+38(068)6837265

Кадрова Безпека

Кадрова безпека — це одна із складових економічної безпеки будь-якої організації із захисту від зовнішніх і внутрішніх загроз, поряд з іншими (правовою, інформаційною, фінансовою та ін.), тільки займає над ними чільне становище, бо у кожній з них присутній елемент людського фактору. Жодна з цих складових не буде сама по собі захищеною, якщо не приділяється пильної уваги кадровій безпеці.

Згідно із наявною статистикою, приблизно 75% матеріальних збитків бізнесу завдають працюючи на ньому співробітники. Наприклад, в IT-сфері на злам інформаційних мереж задля отримання несанкціонованого доступу до зберігаємих там даних, ззовні припадає лише 18-22%. Набагато частіше (78-82%) для цього використовуються можливості працівників цієї ж компанії. Жодне рейдерське захоплення чи «силове поглинання» не відбувається без сприяння т.зв. інсайдерів зі складу діючих співробітників, здатних впливати на прийняття управлінських рішень. Аналогічна картина складається й стосовно промислового (комерційного) шпигунства. Отже, зовнішні загрози менш небезпечні проти внутрішніх, на виявлення яких, насамперед, і націлена кадрова безпека.

Що ж рухає людьми, які наважуються на розкрадання, злодійство, шпигунство? Згідно оцінок консалтингових компаній у питаннях кадрової безпеки, найчастіше, за цим ховається соціальна незадоволеність – відсутність очікуваного кар'єрного зростання, недостатня оплата праці, неефективний розподіл обов'язків тощо. Причому той факт, що людина вже давно працює в цьому колективі, не може бути свідченням її чесності. Більшість тих, хто був причетний до серйозних порушень внутрікорпоративної дисципліни, отримував позитивну характеристику від колег по роботі та керівників.

Дослідження стверджують: не більше 10-15% людей є абсолютно чесними, ще стільки ж брехливі за своєю суттю, решта 70-80% - вагаються, тобто готові вдатися до обману, якщо шанси бути викритими, на їх думку, не значні. У сухому залишку - 85-90% здатні завдати шкоди інтересам організації з корисливих спонукань, за умови сприятливої для цього ситуації. Менеджери середньої ланки представляють більш чисельну групу, які використовують злочинні схеми, а наслідки від махінацій ТОП-менеджерів спричиняють більш високі втрати.

Ось такі похмурі цифри, причина яких криється у зневажливому відношенні до питань кадрової безпеки.

Мотиви таких вчинків ніколи не лежать в одній площині. Сам по собі факт навмисного діяння, яке спричинило настання потенційно негативного події чи явища, за своєю суттю – це намір конкретного працівника, втілений у фізичну дію, якому не завадило почуття страху, викликаного незворотністю покарання.

Треба розуміти, що у мисленні кожної людини, яка наважилася вчинити розкрадання або крадіжку, одночасно поєднується 3 компоненти:

  • Потреба - спрага швидких і великих грошей;
  • Виправдання – формулювання обставин виправдовування себе («не я такий – життя таке»);
  • Можливість - розуміння "як це зробити" і не бути покараним.

Коли вони сходяться в одній точці, ймовірність скоєння злочину стає максимальною. А після здійснення першого, яке призвело до бажаної вигоди та відсутності покарання – шлях до повторних спроб відкритий. Далі більше! Після кількох вдалих повторень, це переходить у звичку, яка приносить додатковий дохід. Згодом, така звичка трансформується на зразок поведінки. Практика стверджує, що змінити таку людину вже практично неможливо, адже звичка красти формується поступово. Така людина, потроху змінюючи свій світогляд, приходить до нового бачення світу, в якому мирно співіснують скоєні нею злочини із впевненістю правоти своїх вчинків; в свідомості створюється система виправдань цих правопорушень.

Важливо відзначити, що показник рівня службових злочинів є свого роду індикатором політики, що ведеться на підприємстві, де перетинаються багато різних факторів, починаючи від умов праці та соціальної захищеності, закінчуючи рівнем існуючого контролю співробітників. Там, де добре розвинена кадрова безпека, шахрайство та зловживання мають мізерні масштаби, залишаючись у зародковому стані.

То що ж рекомендується вжити для мінімізації ризиків у цій сфері? Кадрова безпека - це недопущення впливу потенційних і реальних загроз з боку працюючого персоналу на безпечне функціонування підприємства в цілому в умовах зовнішнього та внутрішнього середовища.

Задля її забезпечення необхідно підходити комплексно, починаючи від впровадження цілеспрямованої політики та введення організаційних заходів з протидії посадовим правопорушенням, до використання сучасних способів та засобів перевірки й контролю.

По-перше, потрібно усвідомити як неминучість - 90% ваших співробітників потребують функціонування спеціальних умов у вигляді певних способів контролю.

Багаторічний досвід впровадження та забезпечення кадрової безпеки показує, що належний ефект досягається при паралельному підході, одночасно з кількох основних напрямів:

  • ретельна перевірка кандидатів на зайняття вакантної посади;
  • періодична планова оцінка лояльності персоналу;
  • профілактичні заходи.

Для цього потрібно розробити та затвердити порядок дій:

  • що описують алгоритм проведення розслідування при виявленні ознак службових порушень;
  • вживаних заходів щодо «підозрюваного» на різних стадіях розслідування;
  • застосовуваних санкцій, залежно від ступеня тяжкості вчиненого;
  • інформування та участь у цьому процесі персоналу.

Сама наявність в компанії такого підходу дає зрозуміти її співробітникам ще на етапі працевлаштування, що роботодавець контролює ситуацію; будь-яке правопорушення буде виявлено; винного буде викрито та притягнуто до відповідальності. Це і буде тим стримуючим фактором для 70-80% працівників при зважуванні всіх «за» й «проти» між бажанням "легкої" наживи та неминучістю розплати. Сама наявність в компанії такого підходу дає зрозуміти її співробітникам ще на етапі працевлаштування, що роботодавець контролює ситуацію; будь-яке правопорушення буде виявлено; винного буде викрито та притягнуто до відповідальності. Це і буде тим стримуючим фактором для 70-80% працівників при зважуванні всіх «за» й «проти» між бажанням "легкої" наживи та неминучістю розплати.

«Агентство кадрової безпеки та детекції брехні» має ефективні власні напрацювання за всіма зазначеними напрямками, які дозволяють вирішити завдання будь-якої складності у формуванні здорового надійного колективу!