Блог
+38(068)6837265

Перевірка кандидатів на роботу

Перевірка кандидатів на роботу – один із видів кадрових перевірок персоналу із застосуванням поліграфа, спрямована на оцінку достовірності інформації, що повідомляється про себе претендентом на зайняття вакантної посади. Необхідно прийняти для себе у якості правила, що будь-який кандидат намагається виглядати в очах потенційного роботодавця якнайкраще. Тому, дуже часто, без застосування спеціальних способів та засобів виявлення брехні, майже неможливо відокремити реальні факти його біографії від напівправди чи відвертої брехні.

Тут, може прикрашатись реальний робочий досвід та досягнення на попередніх місцях роботи; замовчуватися провини, конфлікти, а іноді й реальні злочини у вигляді шахрайства, крадіжок, привласнення майна чи коштів. Звільнення з негативних обставин - трактуватися як звільнення за власним бажанням; а за особистим прагненням влаштуватися на нове місце, може ховатися введення в компанію співробітника за завданням конкурентів.

Існує негласне правило в тому, як організовано найм нових співробітників: «скажіть мені, як ви приймаєте нових працівників, і я скажу, які у вас проблеми». Ось чому в багатьох компаніях виправдано практикується перевірка кандидатів на роботу на поліграфі, яка за дуже короткий час здатна дати відповіді щодо:

  • достовірності анкетних даних;
  • наявності прихованих захворювань;
  • кримінального минулого та наявного зв'язку з криміналом;
  • проблем з алкоголем чи наркотиками;
  • приховування боргів або негативних залежностей;
  • реальні причини працевлаштування;
  • дій на користь конкурентів;
  • скоєння крадіжок чи розкрадань на минулих місцях роботи;
  • багато іншого.

Використання поліграфа у перевірці кандидатів на роботу зумовлено тим, що це є, фактично, єдиним способом отримання подібної інформації в найкоротший термін.

Згідно даних досліджень, проведених у США (світовий лідер за кількістю щорічних поліграфних перевірок), в середньому 42% претендентів, які пройшли попередній кадровий відбір, після опитування з використанням детектора брехні були визнані такими, що не відповідають вимогам або потенційно небезпечними кандидатами.

З точки зору безпеки будь-якого підприємства, кожен претендент і працюючий співробітник повинен розглядатися як потенційне джерело ризику й можливої загрози. Тому, роботодавець, довіряючи розпорядження своїм співробітникам фінансами, майном та матеріальними цінностями компанії, має повне право піклуватися про свою безпеку.

Такий спосіб перевірки кандидатів на роботу дає можливість отримати максимально наближену до реальності інформацію про минуле кандидата та убезпечити себе від не благонадійних працівників.

Насамкінець хочеться процитувати Наполеона Бонапарта: «Найбільша небезпека – довіритися не перевіреним людям».

Ми готові надати необхідну детальну консультацію щодо всіх питань та можливостей застосування поліграфа у перевірці кандидатів на роботу в Одесі!