Блог
+38(068)6837265

Обманути детектор брехні

"Чи можна обдурити детектор брехні?" - одне з найпоширеніших питань, яким задаються Замовники і ті, хто має пройти таку процедуру. Перш ніж відповісти на нього, необхідно зазначити, що процес психофізіологічного дослідження на поліграфі ґрунтується на складних, не керованих свідомістю людини механізмах та рефлексах, закладених у нас природою. Саме завдяки їм людина в процесі життя:

  • спить;
  • справляється зі стресами та хворобами;
  • мобілізується у моменти ризику та небезпеки тощо.

Це відбувається через певну автономність роботи нашого організму від свідомих бажань. Організм, таким чином, захищає наше тіло від нас самих, постійно підтримуючи максимально сприятливий збалансований стан.

Окрім іншого, питання можливості обдурити детектор брехні, цікаве не саме по собі, а в сукупності з другим завданням – зробити це непомітно для експерта-поліграфолога, який проводить дослідження. А це значно ускладнює завдання.

І ось чому. Нижче приведено фрагмент поліграми людини, що перебуває в природному розслабленому стані, яку спостерігає поліграфолог під час тестування:

111

На ній добре проглядається процес грудного та черевного дихання (1), зміна тиску та пульсу (2), шкірної активності (3). Таке наочне відображення, дає однозначне розуміння фахівця, що всі ці процеси, в даному випадку, протікають в організмі природно, без здійснення спроб свідомо їх контролювати або впливати, в т.ч. фармакологічними препаратами. При цьому, будь-який спосіб тестованого впливати на свій стан, спробувати його контролювати або придушити в собі природні реакції, кардинально змінюють картину.

Професійною мовою, дії, спрямовані на зміну свого природного стану, з метою спотворити результати тестування або обдурити детектор брехні, називаються протидією. А їх фіксація – перша ознака визнання вини. Після того, як вони зафіксовані, фахівець приймає рішення, як їх використовувати – зробити зауваження або продовжити дослідження, залишивши тестованого у незнанні. Тільки, підсумковий висновок однозначно буде не на його користь.

Важливо розуміти - чим досвідченіший поліграфолог, тим легше він виявить спроби обдурити детектор брехні, описом яких, рясніє інтернет. Крім цього, багато сучасних поліграфів оснащені функціями виявлення протидії, які допомагають впоратися з таким завданням навіть фахівцям-початківцям. Для того щоб обдурити детектор брехні непомітно для поліграфолога, потрібно, по суті, змінити алгоритм роботи нервової системи людини. Це все одно, як стерти, змінити і заново перезаписати закладену в нас від природи програму забезпечення життєдіяльності, що саме по собі, як Ви розумієте, неможливо.